2 jaar geleden gepost

Week van de vrijwilliger: teamcoach Tibo Fourneau

Tijdens deze week van de vrijwilliger plaatsen we elke dag één van onze vrijwilligers in de spotlight. Want dat verdienen ze! Vandaag is Tibo Fourneau aan de beurt. Tibo is trainer bij Younited Essevee en het G-voetbal van Essevee. In 2016 zette hij zijn eerste stappen als trainer bij het G-voetbal. We zijn vijf seizoenen later en samen met zijn collega’s is Tibo een onmisbare schakel binnen ons G-voetbal.

Younited Essevee

Younited Essevee is een team voor mensen die strijden tegen kwetsbaarheid op verschillende vlakken zoals huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede of verslaving.

Hoe ziet een training bij Younited Essevee eruit?

“Bij Younited Essevee hebben we een vast groepje van 14 mensen. Toch kan dat aantal week na week variëren. Je weet nooit hoeveel spelers er zullen aanwezig zijn maar dat maakt het leuk. Spelers kunnen vrij beslissen of ze deelnemen aan de training of niet. Samen met drie collega-trainers zorgen we voor een zo goed mogelijke begeleiding tijdens de trainingen.”

Waarmee word je als trainer van dit team soms geconfronteerd?

"Een moeilijkheid binnen dit team is vaak de taalbarrière. We ontvangen soms anderstalige spelers waarbij we een oefening met handen en voeten moeten uitleggen vanwege de taalbarrière. Zo moeten we soms de oefening voortonen omdat we deze ook in het Engels niet kunnen uitleggen. Toch maak ik me in geen geval kwaad. Dat gebeurt in geen één van beide teams want de spelers en speelsters zijn er om zich te amuseren."

Wat is de mooiste eigenschap aan Younited Essevee?

"Ons team brengt deze mensen samen met heel wat andere mooie mensen en geven hen een doel. Elke week kunnen ze opnieuw uitkijken naar de training en wedstrijden. Aan de andere kant treden we ook op als het uit de hand loopt maar dat is heel zeldzaam en dat hoort er dan ook bij. Het hoofddoel is om hen te laten thuis voelen bij ons."

Wat is voor jou het mooiste moment?

"Elke wedstrijd die we kunnen spelen vind ik een mooi moment. Vooral omdat we op die manier de spelers een uitlaatklep geven. Op die momenten zijn we allemaal samen, wat voor hen ook mooie momenten oplevert. Het geeft een tof gevoel, dat je die mensen een meerwaarde kan bieden op dat vlak. Op de momenten dat we samenkomen proberen we voor hen een thuis te vormen."

G-voetbal

Het G-voetbal Essevee team is voor voetballers met een beperking. Het voetbal is te vergelijken met 'gewoon' voetbal, met een aantal aanpassingen.

Kan je iets meer vertellen over de werking van het G-voetbal?

"Bij het G-voetbal zijn we met twaalf per ploeg, dat zijn 36 spelers in totaal. De werking bestaat uit één coördinator, drie trainers, drie assistent trainers en twee vrijwilligers. We staan dus met een volledig team achter het G-voetbal waarbij het enorm belangrijk is om structuur te bieden richting de spelers."

Welk moment binnen het G-voetbal zal je nooit meer vergeten?

"Dat was een tornooi in Duitsland. Het was voor mezelf de eerste keer dat ik zoiets mocht meemaken. TIjdens deze dagen werd de band met de groep nog hechter en leerden we elkaar beter kennen. Hierdoor was dit een erg leerrijk moment. De vierde plaats als eindresultaat was mooi meegenomen en was een heel erg mooie prestatie van ons team. Daarnaast was het dan ook nog eens een beloning voor onszelf want we zetten heel wat acties op om geld in te zamelen om deze reis mogelijk te maken."

Wat mis je het meest nu bij beide teams?

"Bij ons G-team gaan trainingen nog door maar de wedstrijden worden allemaal geschrapt. Voor die spelers, die telkens in bubbels trainen, is het dan ook heel erg belangrijk dat die uitlaatklep er is voor. Wat Younited Essevee betreft, ligt alles volledig stil en dat vind ik persoonlijk heel erg jammer. Op die manier weet ik niks over die mensen hun situatie of hoe ze het stellen deze periode. Ik denk daar dan ook wel af en toe aan. Voor deze mensen valt de structuur van de trainingen en wedstrijden volledig weg."

Waar haal je de meeste appreciatie uit?

"Uit elk moment haal ik heel erg veel appreciatie. Zo worden we bij het Younited Team altijd heel erg bedankt na afloop van een training wat veel voldoening geeft natuurlijk. Daarnaast hebben ze ook zeer veel respect voor ons als trainers. Bij het G-voetbal is dit eigenlijk zeer gelijkaardig en krijgen we daarbij ook nog eens heel wat appreciatie van de ouders. Van beide kanten krijgen we meer dan genoeg appreciatie en dat geeft een extra boost."

"Ten slotte wil ook zeker vermelden dat we enorm veel appreciatie van onze sponsors en Team Essevee krijgen. De sponsors zetten ons ook in de bloemetjes door een speciale G-ploeg dag in de naam van Veliche te organiseren waarvoor dank. Zo zijn er dan bijvoorbeeld enkele leuke activiteiten en mogen we oplopen bij een match van de eerste ploeg! Dat maakt het vrijwilligerswerk en het engagement des te makkelijker. En je moet het natuurlijk graag doen en ervoor dienen want anders ga je er snel de brui aan geven. Geduld en motivatie zijn dan ook heel erg belangrijk bij dit vrijwilligerswerk."

Deze week plaatsen we elke dag de spotlight op één van onze fantastische vrijwilligers. Gisteren was steward Filip Castelein aan het woord. Je leest het interview hier nog even na. 

DEEL DIT ARTIKEL:

Close