2 jaar geleden gepost

Week van de vrijwilliger: hoofdsteward Filip Castelein

Bij Essevee zetten we onze vrijwilligers maar al te graag in de kijker tijdens deze 'Week van de Vrijwilliger'. Daarom interviewen we deze week vier vrijwilligers. Hoofdsteward Filip Castelein is als eerste aan de beurt.

Hoe ben je op het idee gekomen om steward bij onze club te worden?

“Als ik het mij goed herinner, was dat in het seizoen 1994-1995. Ik kwam als supporter naar de wedstrijd en er hingen affiches dat er stewards werden gezocht. Dat was iets volledig nieuws. Nu ben ik wel een sociaal persoon en ik diende dan ook mijn kandidatuur in. Vanaf de vierde wedstrijd werd ik al aangeduid als hoofdsteward. Ondertussen ben ik nu dus al 26 jaar hoofdsteward van SV Zulte Waregem."

"Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Want als Essevee bijvoorbeeld om 20.00 uur speelt, ben ik hier al van ’s middags. Na de wedstrijd is het middernacht wanneer ik naar huis ga. Daarbij komt nog eens het papierwerk en de voorbereiding kijken. Maar ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing om die rol op mij te nemen.”

Kan je de taak van een steward omschrijven?

“Ik zeg altijd: ‘Stewards zijn de gastheren van de supporters.’ De stewards zijn altijd het eerste en meestal enige aanspreekpunt van de supporters. Als er iets op de lever ligt van een supporter kan hij/zij een steward aanspreken. De relatie tussen de supporters en stewards verloopt hier vrijwel perfect. Onze groep kreeg twee jaar geleden zelfs de Merci!-award, een jaarlijkse trofee die wordt uitgereikt door supportersclubs De Klauwaert. We zetten ons hard in voor Essevee en dat wordt duidelijk gewaardeerd door de supporters."

"We zijn een verlengstuk van de club. Dat is een band die je moet opbouwen tussen de twee partijen. De stewards hebben een vaste plaats en doorheen het seizoen bouwen ze die relatie op, maar ze hebben wel nog altijd een verantwoordelijke functie. Steward zijn betekent niet zomaar een rood vestje aantrekken. Je moet een beetje mondig zijn en situaties kunnen inschatten. Het is een belangrijke taak. Zonder stewards gaat het voetbal niet door.”

Wat is de structuur bij de stewards van Essevee?

“De stewardafdeling bij SV Zulte Waregem bestaat uit een 100-tal vrijwilligers. Een groot gedeelte ervan is hier al zo’n zes uur voor de wedstrijd aanwezig. De rest komt ruim twee uur voor de aftrap toe. Zij controleren dan het stadion en de omliggende toegangswegen, wijzen supporters hun plaats toe en zorgen ervoor dat de wedstrijd voor die supporters veilig verloopt."

"De stewardafdeling is verdeeld in compartimenten en bestaat niet alleen uit stewards, maar ook uit veiligheidsverantwoordelijken. Het is een ganse structuur met vaste reglementeringen waar we rekening mee moeten houden. De aanzet qua regelgeving is er gekomen naar aanleiding van Euro 2000. Alles ging daarna in stijgende lijn wat betreft veiligheid.”

Waar haal je de meeste appreciatie uit?

“Ik heb in die 26 jaar al veel wedstrijden meegemaakt, maar nog weinig gezien. Vooral de ervaring om tussen de mensen te zijn en de geur van de braadworsten geeft mij een erg voldaan gevoel. Ik ben daarnaast altijd zeer tevreden wanneer alle mensen een gezellige tijd hebben gehad en op een veilige manier naar de wedstrijd hebben kunnen kijken. Maar vooral het menselijke aspect geeft me een fijn gevoel.”

Hoe ziet een match voor jullie eruit zonder supporters?

“Soms vloeken de stewards eens op de supporters en omgekeerd, maar aan de andere kant hebben we een hele goede band met iedereen. Er zijn hier dan ook enorm veel vrijwilligers die zich hier al meer dan 20 jaar inzetten. Weinig vrijwilligers verlaten de club en op die manier vormen we nog altijd een sterke groep. Zelfs in deze coronatijden stond ik ervan versteld hoe weinig mensen er hebben afgehaakt om de opleiding tot steward te volgen. Maar alle nieuwe vrijwilligers zijn natuurlijk altijd welkom. We hebben al enkele nieuwe kandidaturen, maar volgend jaar gaat er normaal gezien opnieuw een sessie door om nieuwe stewards aan te trekken.”

Ben jij enkel steward van SV Zulte Waregem?

“Wij zijn niet alleen bezig met onze eigen ploeg, maar gaan ook stewards uitwisselen met andere teams wanneer zij onderbemand zijn. Dat is eigenlijk een wisselwerking bij de Belgische clubs. Op wedstrijddagen hebben we namelijk te weinig mensen en dan komen er stewards bijspringen van onder andere Lokeren, Cercle Brugge en van andere omliggende ploegen. Ook bij Europese wedstrijden is er een wisselwerking van een 15-tal stewards die bijspringen waar nodig. Als steward heb ik ook het geluk gehad om tribuneverantwoordelijke te worden bij de nationale ploeg in het Koning Boudewijnstadion. Ik heb daarnaast ook enkele jaren buitenlandse trips mogen meemaken als steward. Zo kwam ik op heel wat mooie plaatsen terecht door het vrijwilligerswerk.”

Wat zijn jullie taken bij een match zonder supporters?

“De enigste mensen die nu nog aanwezig zijn op een wedstrijd is de pers, de spelers, scoutingsmensen en dat is het zowat. Wanneer er supporters bijkomen, springen daar dus heel wat zaken bij. Tijdens de wedstrijden zijn er nu zo’n twaalf stewards aanwezig. Ik hoop dan ook om zo snel mogelijk terug het volk te mogen verwachten in het stadion. Bij een match zonder publiek nemen we onder andere de volgende taken op ons:

  • Ganse verdeling opmaken van wie waar staat
  • Verantwoordelijken aanduiden
  • Briefing in elkaar steken
  • Speciale zaken benoemen tijdens die wedstrijd
  • Kijken of de toegelaten mensen zich houden aan de coronaregels

Wat is je mooiste moment in die 26 jaar?

“De bekerwinst in 2017, toen de grote mensenmassa op de markt aanwezig was. Ik had dan wel geen tijd om mee te vieren op de markt, omdat je focus op dat moment volledig bij je job ligt. Maar de massa uit hun bol zien gaan, gaf mij als het ware kippenvel. Dat is voor mij één van de mooiste momenten die ik me herinner.”

Essevee won in 2017 de Beker van België tegen Oostende na penalty’s.

Heb je zelf nog een boodschap als vrijwilliger?

“Waarmee ik het interview wil afsluiten, is het feit dat ik dit uiteraard niet alleen doe, maar met een groep van 100 man ben die telkens voor het goede verloop van de matchen zorgt. Ik hoop dan ook dat deze week extra aandacht en waarde schept aan stewards en vrijwilligers in het algemeen. Want mensen staan soms nog niet genoeg stil bij de impact en de rol van stewards tijdens een wedstrijddag.”

DEEL DIT ARTIKEL:

Close