1 maand geleden gepost

Vincent Euvrard en Jelle Vossen blikken vooruit op de eindsprint

De zon zoekt zich een weg tussen de lamellen die de decoratie vormen van de Elindus Arena. Het is nog vroeg dag wanneer Vincent Euvrard en Jelle Vossen zich neerploffen in de sofa voor een stevige babbel over de laatste rechte lijn in de competitie.

De torenhoge ambitie werd al vroeg op het seizoen uitgesproken. Op vandaag zitten we nog steeds in de race om die ook tot een goed einde te brengen al verwachten supporters misschien al een duidelijkere kloof bovenin...

Vossen: "Ik denk dat de buitenwereld deze competitie wat makkelijk inschat dan dat die eigenlijk is. Het is geen reeks waar je zomaar met 15 punten voorsprong kampioen zal worden. Iedereen verliest heel wat punten. Maar op elf wedstrijden van het einde staan we voorlopig op een promotieplaats en het is aan ons om dit vast te houden en liefst nog een plaats te stijgen."

Euvrard: "Ik heb al vaker gezegd dat deze reeks erg moeilijk te domineren is. Dat merk je ook als je naar de geschiedenis van de Challenger Pro League kijkt. Het is voor ploegen die degraderen vaak erg moeilijk om die negatieve spiraal te keren. Ze hebben het een voor een erg moeilijk om te bouwen aan de weg terug. Ploegen die toch promoveerden deden het over minstens drie seizoenen en met veel buitenlands kapitaal. Wij willen het meteen doen en dat mogen we niet onderschatten."

Van die doelstelling gesproken, hoe hard leeft dit al binnen de groep?

Vossen: "Heel hard hé... Het is al een heel seizoen dat we maar voor één ding werken, het is nu aan ons om die waar te maken. Ik merk bij de hele groep heel veel gedrevenheid, iedereen werkt enorm hard om uiteindelijk te promoveren. Er is druk, en daar is niks mis mee. Je merkt alleen dat het voor sommige jongens een andere en nieuwe mindset is."

Als we dan de spelersgroep onder de loep nemen. BIjna 2/3 van de groep is jonger dan 21. Dit terwijl statistieken ons vertellen dat een kampioenenploeg veelal bestaat uit jongens op hun fysieke top. (25-26) Vormt dit een probleem of net een sterkte?

Euvrard: "De jonge jongens die we hebben, zijn echt wel talenten. Maar het is inderdaad zo dat je misschien wat die consistentie mist om week na week te presteren op het hoogste niveau. We hebben dit seizoen al 14 spelers jonger dan 21 ingezet. Dit maakt enerzijds deel uit van de filosofie van de club en is op lange termijn een mooie basis voor Essevee. Anderzijds is het op korte termijn niet altijd ideaal, maar het is belangrijk om hem in het hele proces goed te begeleiden.

Op RSCA Futures na hebben we al de meeste spelers gebruikt. We spreken in ons tactisch plan nooit over wisselspelers, wel over game changers...

Euvrard: "In voetbal wordt vaak het belang van een basiself overschat en het belang van wisselspelers onderschat. Denk maar aan Jelle die vanop de bank het verschil maakte in Lierse. Vorige week hadden we nog Ndour die in de tweede helft de wedstrijd beslist. We zitten op dat vlak in een heel goed proces met de groep."

Hoe vergelijk je het proces van RWDM vorig jaar met dat van Essevee nu?

Euvrard: "Het is altijd moeilijk om twee ploegen met elkaar te vergelijken. Het grote verschil is dat er vorig seizoen twee teams meededen voor 1 promotieplaats. Nu zijn er twee plekken, maar is de top ook wat breder. Het is wel zo dat we bij RWDM sneller de stabiliteit vonden en de kern was ook iets matuurder op vlak van leeftijd. Maar we moeten vooral kijken naar het nu en kijken hoe we ons doel kunnen bereiken met Essevee."

We gaan richting de finale fase van het seizoen. Wat is er belangrijk in die promotiestrijd?

Vossen: "Er komt natuurlijk wat druk bij, maar dit zijn net de mooiste momenten als voetballer. We moeten ervan genieten maar vooral ook het proces blijven volgen zoals we nu werken.

Euvrard: "Het is vooral de focus op het proces bewaren. We mogen ons niet laten afleiden door externe omstandigheden en de focus nog wat verscherpen. We moeten ervoor zorgen dat we in de komende elf wedstrijden ons beste niveau van dit seizoen halen."

Van de elf resterende wedstrijden zijn er zes in eigen huis. Dat moet een voordeel zijn?

Vossen: "We hopen er allesinds op om samen met onze supporters deze thuiswedstrijden tot een goed einde te brengen. Onze belangrijkste wedstrijden van het seizoen komen eraan dus moeten we nu als een blok het verschil maken in de komende elf wedstrijden.

Euvrard: "We mogen de moeilijkheidsgraad van het proces niet onderschatten. In dat proces hebben we elk greintje positiviteit nodig om samen het verschil te maken. Ik denk dat we echt die chemie moeten vinden tussen spelers, staf en supporters want we hebben allemaal hetzelfde gemeenschappelijke doel." 

Tags

DEEL DIT ARTIKEL:

Close