1 jaar geleden gepost

Raad van bestuur benoemt Willy Naessens tot erevoorzitter

Hij stond mee aan de doopvont van SV Zulte Waregem, zette Zulte op de voetbalkaart en werd - samen met Francky Dury - in maart 2018 gehuldigd als ereburger van de gemeente Zulte. We hebben het uiteraard over Willy Naessens. De ex-voorzitter van Essevee kreeg donderdag - op zijn zeventigste verjaardag - het erevoorzitterschap aangeboden, een symbolisch cadeau van de Raad van Bestuur.

Willy, gefeliciteerd met je zeventigste verjaardag. Wat is jouw geheim om er nog altijd zo goed uit te zien?

"Gezonde voeding, veel beweging, mijn 17-jarige zoon en een jonge vrouw (lacht). Ik ga wekelijks 70 kilometer wandelen. Lopen lukt helaas niet meer door mijn knie. Wandelen kan je altijd. ’s Morgens, ’s avonds, tussen mijn afspraken door, ... en ik kan tegelijkertijd mijn mails bekijken, telefoontjes doen en de krant lezen via de talrijke apps. Bezig zijn is essentieel want zo wordt je geest aangescherpt. Niets doen is achteruitgaan."

Wat betekent het erevoorzitterschap voor jou?

“Het is een mooie bekroning voor wat je hebt bereikt. Ik wil iedereen van de Raad van Bestuur bedanken voor deze geweldige erkenning. Het moment ook om de fakkel door te geven aan een nieuwe, jongere generatie. Mensen als Tony Beeuwsaert, Frank De Langhe, Philippe Detaellenaere en Frank Tytgat bruisen van ambitie en zullen de club een nieuw elan geven. Ik blijf actief in de Raad van Bestuur maar de taken zijn nu meer verdeeld in tegenstelling tot vroeger. Ik herinner me nog goed het eerste jaar in eerste klasse. Spelers met een semi-professioneel statuut en slechts twee full-time medewerkers. Samen met Vincent Mannaert runde ik toen het commerciële/sportieve departement. Het stadiondossier kwam daar nog eens bovenop. Het voetballandschap is op korte tijd enorm geëvolueerd. Een moderne voetbalclub is een verzameling van krachten die constant moet worden gestuurd. Daarom is delegeren en begeleiding van essentieel belang."

Terug in de tijd, waar kwam het idee voor de fusie vandaan?

“Het huis in Zulte was te klein volgens onze ambities. In die 17 jaar dat ik voorzitter was van Zultse VV klommen we van derde provinciale naar derde nationale. Verder groeien was financieel niet haalbaar. Waregem, toen in vierde nationale, zagen we als de ideale partner om een succesverhaal te schrijven. Samen met Carl Ballière, Stefaan Cras, Mieke De Clercq en Joris Verschuere startten we de gesprekken met de gemeente Zulte en stad Waregem. Een van de voorwaarden was dat de jeugd ook werd meegenomen in het project.”

Was iedereen meteen gewonnen voor de fusie?

“In het begin kregen we wel wat tegenkanting. Er werd gezegd dat we Zulte wilden verkopen terwijl het juist onze bedoeling was om te verruimen. Grensverleggend zijn, over de grenzen heen samenwerken was ons uitgangspunt. Ook de kleurenkwestie was een gevoelig onderwerp. Dat zou ik achteraf bekeken anders hebben aangepakt door meteen te kiezen voor rood en groen als officiële clubkleuren. Toen we in 2006 de bekerfinale speelden hadden we een rood-witte winkel en een groen-gele winkel."

Welk moment plaats je helemaal bovenaan?

“De titel in derde klasse. Het kampioenschap in 2001 was dé bevestiging dat de fusie geslaagd was. Het was de start van de groei en de verzoening. Die titel bracht de supporters dichter bij elkaar.”

Hoe kijk je terug op het voorbije seizoen?

“Sportief gezien het minste seizoen in eerste klasse. Ik was enorm opgelucht na de zege op Lokeren van vorige week. Als we tegen Cercle nog eens kunnen bevestigen zijn we helemaal gered. De negende plaats is het hoogst haalbare. In de rangschikking is er een duidelijke afscheiding tussen de eerste acht en de laatste acht."

DEEL DIT ARTIKEL:

Close