Interview met Michiel Beeuwsaert

04 jul 2024

Kort nadat Michiel Beeuwsaert officieel een rol is toegekend in het management van Zulte Waregem maakt hij tijd voor een gesprek. Wie is Michiel, wat is zijn visie op het voetbal en wat wil hij bereiken? We vuren enkele vragen af op het nieuwe lid van het management van Essevee in dit eerste en exclusieve interview.


Misschien starten met de meest eenvoudige vraag, wie is Michiel Beeuwsaert?

Wie is Michiel Beeuwsaert... Ik ben geboren en getogen in Brugge en ben opgegroeid in een warm gezin waarin ondernemerschap centraal staat. Ik zag hoe mijn ouders hard en passioneel bezig waren met hun job. In het weekend stond Essevee altijd op één. Zo is de interesse voor deze club snel gegroeid. Ondernemerschap en de liefde voor Essevee staan centraal in mijn leven.

Je vervangt CEO Eddy Cordier, hoe kijk je naar die taak?

Ik ben trots dat ik het vertrouwen krijg om de club die ik al lang volg, mag leiden en verder mag laten groeien. De voorbije maanden heb ik me achter de schermen kunnen inwerken aan de zijde van Eddy. Ik wil hem daarvoor bedanken. En ik heb gezien dat ik er niet alleen voorsta. Dat was belangrijk voor mij om deze job aan te pakken. Bij Essevee werkt een team met veel expertise en know-how in het voetbal en alles wat errond komt kijken. Samen met hen gaan we verder bouwen.

Hoe omschrijf je jouw persoonlijkheid?

Zoals ik al vertelde, ben ik opgegroeid in een ondernemersfamilie. Zoals -wellicht de meeste jongeren- heb ik van thuis uit duidelijke waarden en normen meegekregen. Om iets te bereiken moet je hard werken, nooit bang zijn om de handen uit de mouwen te steken en vooral positief en realistisch in het leven staan.

We gaan de moeilijkheidsgraad van de vragen wat verhogen. Wat wil je bereiken met Essevee?

Laat mij eerst misschien een open deur intrappen: ik ben niet van plan om hier alles overhoop te halen. Mijn focus ligt op de eerste plaats op het sportieve verhaal. Door de juiste mensen samen te brengen moeten we opnieuw proberen om succes te boeken. En als we daar een positief verhaal schrijven, dan zullen we ook onze extra-sportieve, zeg maar onze economische targets, halen.

Dat is de taak die je meekreeg na jouw aanstelling?

De Raad van Bestuur verwacht dat we verder optimaliseren en professionaliseren. We moeten enerzijds evolueren naar een financieel gezonde club die op termijn onafhankelijk van de aandeelhouders kan acteren, anderzijds willen we een sportief beleid met focus op ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden.

En misschien wel de belangrijkste vraag: hoe wil je die taken tot een goed einde brengen? 

Onze aanpak zal steunen op drie pijlers. Eén: als bedrijf en organisatie streven we naar een grotere financiële efficiëntie. Op termijn moet deze club in een gezondere financiële conditie verkeren, waarbij we onafhankelijk zijn van de aandeelhouders. Twee: met het commerciële team willen we verder blijven inzetten op efficiënte marketing en willen we nog sterkere partnerships en samenwerkingen sluiten die zowel de bedrijven als Essevee beter bedienen. En tot slot willen we

- conform de moderne voetbalwereld -

spelers opleiden en aantrekken die op korte termijn een meerwaarde betekenen voor het team en een kwaliteitsinjectie zijn voor de kern. Op lange termijn moeten we blijven investeren in opleiding en het aantrekken van jonge en talentvolle voetballers.

En je voelt je voldoende gesteund door de aandeelhouders?

Jazeker! De aandeelhouders werken, net zoals de medewerkers van Essevee, elke dag erg hard en met passie voor Essevee. Zij garanderen ook in de toekomst de lokale verankering. Ze zien dat als basis voor een duurzame plaats in het Belgische voetbal. Maar naast hun steun rekenen we ook op de steun van onze fans, als ik daar even mag over uitweiden?

Dat mag zeker!

Onze fans zijn het hart van deze mooie club. We kunnen al jaar en dag rekenen op een trouwe achterban en dat zal ook in de toekomst nodig zijn. Het is aan het bestuur en management van Essevee om het rood-groene bloed opnieuw sneller te laten vloeien. We willen opnieuw succes boeken met deze club en ons voetbalhart een sprongetje laten maken.

Tot slot, wat mogen we sportief verwachten?

Sportief is dé doelstelling om op termijn opnieuw uit te groeien tot de subtopper die Essevee ooit was. Al moeten we er ons van bewust zijn dat dit allesbehalve in 1, 2, 3 werkelijkheid zal zijn.

Samen met de sportieve cel hebben we een duidelijk plan uitgetekend en streven we naar een gezondere balans in de samenstelling van de kern. Samengevat kunnen we zeggen dat we de focus leggen op talentvolle jongeren uit onze eigen Academie in combinatie met internationaal talent. Data-scouting, live-scouting en analyses zijn essentieel om het volledige plaatje te doen kloppen.

Voila, dat was het. Bedankt Michiel!

Met veel plezier!