Francky Dury

Als voetballer was Francky Dury actief bij Hulste Sport. KRC Harelbeke was zijn eerste ploeg als trainer, daarna volgden KSK Beveren-Leie, KSK Ronse en RC Doornik vooraleer Dury de stap zette naar Zultse VV in eerste provinciale.

De succestrainer van Zultse VV bleef ook na de fusie met KSV Waregem aan het roer en dwong met SV Zulte Waregem meteen de promotie af naar tweede klasse. Drie jaar later volgde een nieuwe kampioenenviering, Essevee terug naar de hoogste afdeling.

In 2010 ruilde Dury de Gaverbeek voor het Jules Ottenstadion van KAA Gent, een huwelijk dat slechts één seizoen stand hield. Nadien ging Dury aan de slag als technisch directeur bij de KBVB en had hij de Jonge Duivels onder zijn hoede.

Essevee haalde in december 2011 zijn succestrainer terug naar het Regenboogstadion. In 2013 werd Dury Sportief Manager en zette zijn handtekening onder een contract voor tien seizoenen.

Dury loodste Essevee vijfmaal naar Play-Off 1, won tweemaal de Beker van België, trok driemaal naar de groepsfase van de Europa League, werd vice-kampioen in 2013 en schreef een handvol persoonlijke prijzen achter zijn naam.

Nationaliteit

Belg

Geboorteplaats

Roeselare

Geboortedatum

11/10/1957

Historiek van Francky Dury

De beginjaren (1985-1992)

Dury begon zijn trainerscarrière bij KSK Beveren-Leie met wie hij in twee jaar tijd van vierde naar tweede provinciale promoveerde. Daarna volgden KSK Ronse en RC Doornik.

Zultse VV (1992-2001)

Dury gaat aan de slag in eerste provinciale bij Zultse VV. In het seizoen 1993-1994 trok hij naar KRC Gent-Zeehaven. Voorzitter Willy Naessens haalt Dury het daaropvolgende seizoen terug naar Zultse en leidt de Oost-Vlamingen naar derde klasse.

op weg naar eerste klasse (2001-2005)

Na de fusie tussen KSV Waregem en Zultse VV blijft Dury aan het roer en dwingt meteen de promotie af naar tweede klasse (2001-2002). Na drie jaar tweede klasse volgt een nieuwe kampioenenviering, Essevee stijgt naar de hoogste afdeling (2004-2005).

Bekerwinst en zesde plaats (2005-2006)

Dury eindigt in het eerste seizoen eerste klasse op een knappe zesde plaats en wint de Beker van België met een bijhorend ticket voor de laatste voorronde van de Uefa Cup.

Trainer én West-Vlaming van het jaar (2006)

Francky Dury wordt uitgeroepen tot "Trainer van het jaar" en door de kijkers van Focus-WTV verkozen tot "West-Vlaming van het jaar"

UEFA Cup (2006-2007)

Dury loodst Essevee in 2006 naar de groepsfase van de Uefa Cup ten koste van Lokomotiv Moskou en overleeft zijn poule met Ajax Amsterdam, Austria Wien, Sparta Praag en Espanyol Barcelona. Het Engelse Newcastle bleek een maatje te groot in de volgende ronde. Het Europees avontuur eist z'n tol en Essevee eindigt op een 14de plaats.

Stabiele subtopper (2007-2009)

Francky Dury leidt Zulte Waregem in de daaropvolgende twee seizoenen naar een respectievelijke zevende en vijfde plaats.

Play-Off 1 (2009-2010)

Voor het eerst wordt de competitieformule met play-offs toegepast. Essevee eindigt zesde en kwalificeert zich voor Play-Off 1.

KAA Gent en KBVB (2010-2011)

Dury ruilt in 2010 de Gaverbeek voor het Jules Ottenstadion van KAA Gent. Een huwelijk dat slechts één seizoen stand hield. Daarna trekt hij naar de KBVB als Technisch Directeur én trainer van België U21.

De terugkeer (december 2011)

Na het vertrek van Dury was de stabiliteit zoek in het Regenboogstadion. Essevee nam in het seizoen 2010-2011 afscheid van twee trainers, Bart De Roover en Hugo Broos. Darije Kalezic nam over bij het begin van nieuwe seizoen maar ook hij kreeg de motor niet op gang. In december 2011 werd Dury opnieuw voorgesteld als trainer van SV Zulte Waregem.

Vice-kampioen (2012-2013)

Dury bereikt net niet het hoogst haalbare in de Jupiler Pro League, kampioen worden. Op de slotspeeldag van de Play-Offs trok Zulte Waregem naar het Constant Vanden Stockstadion voor een rechtstreeks duel om de titel. Essevee moest winnen maar bleef steken op een 1-1 gelijkspel.

Sportief Manager (2013)

Francky Dury wordt benoemd tot Sportief Manager en tekent een contract voor 10 jaar.

Opnieuw "Trainer van het jaar" (2013)

Dury werd gelauwerd voor het boerenjaar met Essevee en wordt voor de tweede keer verkozen tot "Trainer van het jaar". Daarnaast schrijft hij ook nog de titel van "Coach van het jaar" achter zijn naam en ontvangt hij de de "Trofee Raymond Goethals" en de "Guy Thys Award".

Europa League, bekerfinale en Play-Off 1 (2013-2014)

Dury moet zijn meerdere erkennen in de voorronde van de Champions League tegen PSV Eindhoven maar loodst Essevee voorbij het Cypriotische Apoel Nicoasia opnieuw naar de groepsfase van de Europa League, een tweede bekerfinale en een vierde plaats in Play-Off 1.

Ereburger Stad Waregem (2014)

Francky Dury wordt door het stadsbestuur uitgeroepen tot ereburger van Waregem voor zijn verdiensten en bijdrage voor de sportgemeenschap.

Bekerwinst en Play-Off 1 (2016-2017)

Dury mag voor de tweede maal in zijn carrière de Beker van België in de lucht steken na een thriller tegen KV Oostende. Daarbovenop leidde hij Essevee voor de vijfde keer op acht seizoenen naar Play-Off 1.

Derde Europese campagne met Essevee (2017-2018)

Dury gaat voor de derde keer naar de groepsfase van de Europa League met Essevee en wint Play-Off 2. In de finale tegen KRC Genk in de strijd om het laatste Europees ticket waren de Limburgers te sterk.

Ereburger gemeente Zulte (2018)

Francky Dury en Willy Naessens worden door het gemeentebestuur van Zulte benoemd tot ereburgers voor het uniek succesverhaal dat ze hebben geschreven in de Belgische competitie. "Een geweldige erkenning en een mooi compliment voor deze fantastische club", reageerde Dury.

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfervaring te optimaliseren.

Main partners

Close